Fördelarna med coworking 

Som frilansare, entreprenör eller konsult kan det ibland kännas ensamt att inte ha kollegor eller en fast arbetsplats att gå till. Även om det för många fungerar bra att arbeta hemma, hos kund eller på caféer så finns det tydliga fördelar med coworking eftersom att det inte bara är den fasta platsen i sig som utgör begreppet.


Ett sammanhang

Att arbeta på ett coworking space ger ett sammanhang, någonting som vi människor ständigt strävar efter och mår bra av. Du har alltid någon att säga god morgon till när du kommer och någon att säga hej då till när du går. Du bestämmer givetvis själv hur mycket du vill och hinner interagera med dina kollegor under dagen men oavsett blir du en del av en gemenskap. De som väljer att arbeta på ett coworking space gör det nämligen med samma mål, strävan efter en samvaro och en struktur. Det kan vara skönt att känna att kontoret och kollegorna finns där, oavsett om du arbetar hemma en dag eller har annorlunda arbetstider. Något så vardagligt som en kafferast med en kollega kan betyda mycket för den som vanligtvis arbetar hemma eller i andra begränsade miljöer.


Kreativitet föds vid miljöombyte
Ifall du arbetar med någonting kreativt kan det vara bra att veta att miljöombyte ofta leder till ökad kreativitet. Bara det faktum att du måste ta dig mellan två punkter istället för att röra dig mellan rummen i ditt hem gör att saker kommer att hända i ditt huvud. En fantastisk grej med coworking är också att du trots din fasta arbetsplats i lokalen alltid kan flyta runt mellan de öppna ytorna. 


Kunskapsutbyte

Att jobba nära andra kreatörer är ett ypperligt tillfälle att utbyta kunskap. På ett coworking space finns det en stor variation av kompetens och folk delar gladeligen med sig om du gör detsamma för dem. Tjänster och frågor som vanligtvis skulle vara en kostnad för dig kan istället ske via ett kunskapsutbyte med handfasta råd. 


Kravlösa kollegor
Coworking är det bästa av två världar. Samtidigt som du har ett kontor att gå till och coworking-kollegor att bolla idéer med är du helt fri att bestämma över din egen arbetstid. Du får struktur i vardagen samtidigt som det är flexibelt och opretentiöst. Folk jobbar på med sitt och bestämmer själva när de vill ha socialt utbyte. Det finns emellertid alltid lunchsällskap och någon att dricka sitt morgonkaffe med.  


Du lämnar jobbet – på jobbet
Om man är egenföretagare eller frilansare som inte har en fast arbetsplats att gå till är det lätt att arbetstimmarna flyter samman med fritiden. Det kan skapa stress och medföra att man jobbar för mycket eller för lite. Att istället ha en kontorsplats på ett coworking space gör att det blir lättare att skilja på vad som faktiskt är jobb och vad som är fritid. Du blir mer effektiv på jobbet och mer avslappnad hemma. Helt enkelt en win-win situation. 


Coworking är bra för hälsan – och ditt bolag

Oavsett om du är en person som arbetar bra självständigt eller inte så finns det påtagliga hälsofördelar med att ha andra människor runt sig. Studier visar att det allmänna måendet förbättras och att produktiviteten ökar när man byter sitt hemmakontor mot ett coworking space. Du kan alltså få mer gjort samtidigt som du mår bättre.